torsdag 3 april 2014

My dear Paneer

Paneer är alltså en förbannat god ingrediens i diverse grytor, t ex Paneer Butter Masala och Paneer Tikka Masala. Eller varför inte i en trevlig tomatsås? Kan hända lite bakvänt att börja med recept på själva Paneeren, men äh - bra att kunna.

Att lyckas med Paneer är inte så svårt som du tror, det handlar om varsam tass och tålamod. Inte mer avancerat än så.

Du behöver till ca 4 port.
2 l Gammaldags mjölk, jag brukar köra på Åsens
Vitvinsvinäger eller citronjuice (limejuice funkar också, men avger mer smak.)
1 ren kökshandduk
1 sil
1 kastrull är också lämpligt.

Gör ungefär såhär:
Lägg kökshandduken i en finmaskig sil.
Låt mjölken stillsamt precis koka upp, sänk värmen till tvåan och  tillsätt lite syra i taget tills det börjar separera. När du ser att det bildats som en massa omringad av en ganska klar vätska är det dags att ta ev kastrullen.
Häll över allt i den handduksbeklädda silen, krama ur så mycket vätska som går genom handduken. Lägg därefter paneerknytet (smeten är alltså fortfarande kvar i handduken) under någon form av tyngd i cirka 45 minuter. Går det efter dessa 45 minuter ännu att pressa ut vätska, så låter du den ligga lite till.

Sen är det klart! Lätt som plätten alltså.

Nu har du som en färskost i fast form, skär i bitar du tycker är lagom. Paneeren blir lite mer samarbetsvillig om den får lite yta genom att stekas i olja innan den får pola med en gryta. Då kan du ju även krydda den om du känner för det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar