onsdag 1 juli 2009

Allsmäktig vs Allmäktig vs Inte alls mäktig

Kan någon förklara skillnaden? Kan någon också förklara vad smäktig är? Enligt wikipedia innebär ordet: Allsmäktighet, omnipotens, syftar på makt som är gränslös eller outtömlig. Monoteistiska religioner brukar i regel endast tillskriva Gud denna egenskap


Ok det hajjar jag ju, men sen då? Vad ska detdär s:et i ordet att göra? Please, tell me du som vet. Eller har jag helt fått detta om bakfoten? Ska det gå upp för mig likt orden: Overall (jätteklyftigt ord om ett heltäckande plagg)och underdog (not to be read in svedish)?

6 kommentarer:

  1. Smäktig måste vara när man är smäktande är om man möjligtvis smäktar.

    SvaraRadera
  2. Och hur gör man när man smäktar?

    SvaraRadera
  3. jag har funderat på en helt annan sak. Gurka är nog den ultimata grönsaken. Smakar inget, men är god iaf.

    SvaraRadera
  4. Jag tänker mig att s:et är där enbart för att ordet ska bli lättare att uttala, som i busshållsplats eller lednngsgruppsmöte. Vad tror du om det?

    SvaraRadera
  5. Hej! Jag har nu 2016 funderat över samma sak och hittade dina undringar.Gud har allmakt, är alls-mäktig; inte all-smäktig...eller inte alls mäktig? Ordet smäktig finns inte i SAOL.Jag har tyckt om ordet ALL-SMÄKTIG och trott att det betydde ngt i stil med majestätisk, vacker och upphöjd. Men nu har jag förstått att ordet ska delas så här: all -s- mäktig...eller?

    SvaraRadera
  6. Hej! Jag har nu 2016 funderat över samma sak och hittade dina undringar.Gud har allmakt, är alls-mäktig; inte all-smäktig...eller inte alls mäktig? Ordet smäktig finns inte i SAOL.Jag har tyckt om ordet ALL-SMÄKTIG och trott att det betydde ngt i stil med majestätisk, vacker och upphöjd. Men nu har jag förstått att ordet ska delas så här: all -s- mäktig...eller?

    SvaraRadera