söndag 25 september 2011

Go cajun!

Kräftsäsongen må vara på väg att stämpla ut när det gäller kräftpartyn utomhus med kulörta lampor, tokiga hattar och fulla månar. Men häng inte läpp för det, tänk om och låt kräftorna hetta till det i en cajungryta! En rätt som passar sommar som midvinter, vilket jag i och för sig tycker att vanliga kräftor också gör. Bara att bunkra upp i frysen och plocka fram när andan faller på, no traditions attached. Men hursomhelst, tillbaka till cajunraringarna. Såhär går det till:
(Och det kanske är på sin plats att understryka att smaken inte påminner mycket alls om dillkokta augustikräftor, det är så trist om någon förväntar sig det och blir alldeles jättebesviken när det plötsligt dyker upp majs bland kräftorna.)

Du behöver:
3 st vitlöksklyftor
5 st små gula lökar
8 st potatisar av fast sort
3 st majskolvar
2,5 l vatten
2 tsk cajun/creolekrydda om finnes, t ex Chachere's
2 tsk cayennepeppar
1 tsk starkt paprikapulver
1 tsk milt paprikapulver
1 liten färsk chili av valfri sort, habanero är fint t ex.
5 st lagerblad
1 tsk svartpeppar
1 msk salt
1 msk rapsolja
0,5 tsk strösocker
Tabasco, eller annan smarrig chilisås efter tycke och smak
1 kg kokade insjö- eller flodkräftor, (tinade)

Gör ungefär såhär:
1. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Finstrimla chilin. Skär lökarna i stora klyftor. Skär majskolvarna i tre delar och skala eller tvätta potatisen noga.
2. Hetta upp oljan, och fräs vitlök, chili och lökklyftorna snabbt tillsammans med kryddorna i en stor kastrull/gryta.
3.Lägg i potatis och majs och tillsätt vattnet. (Kräftorna får vänta på sin tur.)
4. Koka upp och låt koka i 20 minuter eller tills potatisen börjar mjukna. Smaka av, och krydda eventuellt ytterligare om det inte känns splenid. Ta bort kastrullen från värmen och vänd snällt ner kräftorna, så att de blir ljumna. Servera antingen i kastrullen, på ett stiligt stort fat eller häll rätt & slätt ut dem på ett tidningspappersinklätt bord. Låt dock så mycket som möjligt av buljongen vara med vid servering. Servera pronto!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar