fredag 6 januari 2012

Le Pot pt. 2

Min julklappsgryta blir mig bara kärare och kärare. Borsjtj är en favorit hos mig, och vad kan vara bättre att puttra i en gjutjärnsgryta än en rysk rödbetssoppa? Blir du sugen så är till exempel detta är trevligt recept:

Bästa Borsjtjen (från "Vår Kokbok")
6-7 råa rödbetor (ca 500 g)
2-3 gula lökar
1-2 morötter
1 klyfta vitkål (ca 250 g)
2-3 msk smör eller olja
1 ½ liter vatten
3 buljongtärningar
1 krm svartpeppar
1 lagerblad
1-2 msk vinäger
Salt

Gör såhär:
Skala rödbetor, lök och morot. Riv alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, i fina strimlor. Använd gärna matberedare. Smält fettet i en gryta och fräs de strimlade grönsakerna i ett par minuter. Tillsätt vatten, buljongtärningar, peppar och lagerblad. Koka alltsammans under lock på svag värme, cirka 20-30 minuter.

Smaka av med vinäger (däri ligger det piffiga tricket) och eventuellt salt. Servera soppan med en klick gräddfil och ett smarrigt bröd, eller fetaostfyllda smördegsknyten fyndade i frysdiken på Lidl. Gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar